Ovaj portal koristi i preporučuje AVALON web hosting

Svjedočanstva,  Život

Kako je Bog (da, Bog) u tragediji povezao dva života.

Nedavno sam na Viber dobila link za film Ne stidim se i pogledala ga istu večer. Film govori o Rachel Joy Scott, djevojci koja je ubijena u terorističkom napadu dvojice mladića na školu koju su pohađali. Kako prenosi Book.hr, toga su jutra dvojica mladića od 17 i 18 godina počela pucati; ubili su 13 osoba a više od 20 bilo je ranjeno. Potom su i sebi oduzeli život. Pucnjava u školi Columbine u SAD-u ostala je zapamćena kao ona s najviše žrtava – do 2018. godine kada je na Floridi ubijeno 17 studenata. Prije nego je ubijena napadači su je pitali vjeruje li u Boga, na što je ona potvrdno odgovorila. Film prikazuje sva njezina mladalačka previranja, sumnje i borbe sa samom sobom, ali i s Bogom. Vrlo realno je prikazano postupno uzdizanje mlade duše k Bogu te Božje neprimjetno milosno djelovanje u duši. Mnogi su upravo radi njezinog svjedočanstva promijenili i preispitali svoje živote. Tako sam i ja na trenutak zastala i upitala se: A gdje si ti, Andrijana?


Rachel Joy Scott

Tog kobnog dana nesreću je na vrlo zanimljiv i čudesan način izbjegla djevojka Mary Gianna Thornby. Dok je bila na satu umjetnosti neposredno prije ručka, osjetila je potrebu da ode iz škole. U tom je trenutku pomislila: „Idem kući i nitko me neće nagovoriti da ostanem“. Zajedno s prijateljicom otišla je iz škole, i dok su odlazile vidjele su da njihovi kolege istrčavaju iz školske zgrade. Tek kada su došle u pekaru, saznale su što se je dogodilo. (Book. hr) Zanimljivo je to da se većina ubojstava dogodila u knjižnici u kojoj je ona svakodnevno učila za vrijeme ručka .

Mary Gianna se u tom razdoblju borila s krizom identiteta i kako svjedoči, njezin život se toga dana u korijenu promijenio. Počela je razmišljati zašto je baš ona pošteđena i zašto je baš taj dan osjetila da mora otići iz škole. Premda nije znala odgovore, u njoj se polako počela rađati vjera. Nakon što je shvatila da je Božja ljubav ono što joj nedostaje u životu te odlučila pozitivno odgovoriti Božjem planu za njezin život, potaknuta primjerom ubijene Rachel odlučila je cijeli život živjeti za Krista. Za CNA je posvjedočila:

„Zapanjilo me je to: ona je bila djevojka iz moje srednje škole, tako je strastveno živjela svoju vjeru da je bila spremna reći ‘da’ i umrijeti za Krista. Pitala sam se što bih ja odgovorila. Lako sam mogla biti tamo tog dana. Nisam vjerovala. Ali onda sam shvatila: Bog je znao da ću biti ondje. Ako je ona mogla reći ‘da’ i umrijeti za Krista, mogu i ja reći ‘da’ i živjeti za njega. I to je ono što me je nadahnulo da zaista kažem ‘da’, i da živim za Njega“ (Prijevod Book.hr)


Sr. Mary Gianna Thornby, DLJC. Courtesy Photo.

Danas je ta djevojka katolička redovnica u franjevačkom redu u Prayer Townu u Teksasu. Nezino cjelovito svjedočanstvo možete pročitati na Book.hr.

Mislim da ne treba naglašavati Božju veličinu i ljubav koja i iz najvećih tragedija podiže duhovne bisere i piše lijepe priče.

Deo gratias!

One Comment

  • Mario

    Gospodin uvijek djeluje na čudesan način, ako smo spremni čuti ga i prepoznati u životnim prilikama. Poput obje djevojke iz teksta, koje su u danim prilikama prepoznali Božji zahvat, i mi bismo trebali posvjestiti si da nam je On blizu i da vrijedi živjeti za Njega.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *